Verschillende brei manieren
Steun gevende kousen zijn niet allemaal gelijk. De elastische kousen worden wel altijd gebreid maar dan op twee wijzen. Met de techniek van rondbreien ontstaat een buisvormig geheel; deze kous heeft geen naden. Aan de andere kant leidt de techniek van het vlak breien tot een lap die daarna wordt samen gezet tot kous; hier is wel een naad aanwezig, die valt op de kuit. Van de beide technieken leidt vlak breien tot de grootste stijfheid en werkt dan ook het beste tegen oedeem. Zorgverleners hebben ook een voorkeur voor vlak gebreide kousen want dan hoef je veel minder inspanning te verrichten dan bij het aantrekken van rondgebreide.
Steunkousen en zijn drukklassen
Alle compressiekousen zijn in klassen onderverdeeld. Elke klasse heeft zijn eigen drukkracht. Die drukkracht is maximaal op de enkel en minder naarmate de kous richting knie gaat. Een arts bepaalt welke druk voor jouw situatie het beste is; meestal wordt je aangeraden klasse II of III te gebruiken. Hierbij een overzicht van de compressieklassen met daarachter welke druk die leveren:
• A, lichte pressie
• I, milde pressie
• II, normale pressie
• III, sterke pressie
• IV, zeer sterke pressie
Steunkousen hulp bij sport
Steunkousen doen hun goede werk niet alleen bij patiënten met ernstige vochtophoping, lastige spataderen of vermoeide benen. Ook zonder al die kwalen is het soms handig om toch steunkousen te gaan dragen. Dat geldt bijvoorbeeld in de sport. Kousen ondersteunen dan je onderbenen. Hardlopers en fietsers kennen de verlichting als ze eenmaal compressiekousen dragen. De milde klachten die ze tijdens hun sport opdoen, verminderen weer tijdens het dragen van compressiekousen. Zonder doktersrecept kunnen dit type kousen dus ook goed benut. Je schaft zulke kousen online aan. Ze helpen je bloeddoorstroming meteen weer op gang zodat je je snel fitter voelt.
Steunkousen maar dan medisch voorgeschreven
Schrijft je huisarts je steunkousen voor? Dan krijg je medische compressiekousen aangemeten. Die zijn heel slim in elkaar gezet. Het wat dikkere garen is zo gebreid dat de uitgeoefende druk lange tijd blijft werken. Natuurlijk gaan deze kousen ’s avonds wel uit. Want zodra je in bed ligt, mindert de druk op je benen omdat je horizontaal ligt. Met of zonder medische verplichting, de steunkous doet sowieso goed werk en bestrijdt vermoeide benen, spataderen, reizigerstrombone en gewoon moeë benen.
Naast steunkousen ook nog wat anders nodig? Dan kan een kniebrace ook handig zijn.